“Avrupa Birliği Başkanlığı, Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürlüğü’nün ulusal otorite görevini yürüttüğü ENI Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programının birinci teklif çağrısı kapsamında 02 Nisan 2019 tarihinden itibaren yürütülmekte olan BSB 79 sayılı ECOTOUR-NET isimli projenin genel hedefi; program bölgesinde doğal ve kültürel kaynakların koruma & kullanma dengesi gözetilerek, eko turizmin geliştirilmesi, çeşitlendirilmesi ve dezavantajlı grupların turizm gelirlerinden daha fazla kazanç elde etmelerine katkı sağlanması olan projede Şile Kaymakamlığı Lider kurum olarak yer alırken, aşağıdaki ülkelerden kurumlar da projenin yerel ortaklar olarak yer almakta.
Byala Belediyesi – Bulgaristan
İskeçe (Xanthi) Belediyesi - Yunanistan
Zaporizhzhya Bölgesel Kalkınma Ajansı – Ukrayna
Kafkas Çevre Vakfı – Gürcistan
Hizmet satın almalarının tamamlanması, yazılı ve görsel içeriklerin basılması, proje ortağı ülkelerden katılımcıların iştiraki hazırlık aşamasını tamamlanan ECOTOUR-NET (Karadeniz Bölgesinde Eko turizm ağının geliştirilmesi) projesi Başlangıç Toplantısı (Kick off Meeting) 23-24 Mayıs 2019 tarihinde Şile Kaymakamlığı’nın ev sahipliğinde Şile’de gerçekleştirildi.
22 Mayıs tarihinde tüm katılımcıların ulaşması ve otele giriş yapması ile birlikte aynı gece tanışma yemeği düzenlenmiş ve ortak kurum temsilcilerinin birbirlerini daha yakından tanıması sağlandı.
23 Mayıs günü Şile Gardens Hotelin Mercanköşk toplantı odasında başlatılan çalışmalarda öncelikle konuklar selamlanmış ve 2 günlük çalışma programı detaylı olarak aktarıldı. Daha sonra sırası ile tüm ortaklar kendi bölgeleri, kurumları ve bölgelerindeki eko turizm potansiyeli ve çalışmalar hakkında bilgi veren sunumlar yapıldı.
Sunumlar sonrasında proje koordinatörü tarafından hazırlanan genel proje tasarımı, 24 aylık proje faaliyetleri ve ilk 6 aylık dönemde gerçekleştirilecek faaliyetler üzerine detaylı sunum paylaşılmış ve katılımcılar ile detaylı tamamlayıcı tartışmalar gerçekleştirildi.
Bu bağlamda öncelikli olarak her ortağın “eko turizm uzmanlığı” hizmet alımı, “küçük ölçekli altyapı yatırımları” hazırlıklarının başlatılması ve projenin yerel basın aracılığı ile kamuoyuna duyurulması çalışmaları ilk 6 aylık öncelikli faaliyetler olarak öne çıkmıştır. Ekoturizm uzmanlığı ile ilgili olarak hizmet sağlayıcılardan alınması gereken haritalar, koordinatlar, resimler ve raporların detayı tartışıldı.
Öğleden sonraki programda ise Karadeniz Sınır ötesi İşbirliği Programı ile ilgili “Proje uygulama rehberi”, “görünürlük rehberi”, satın alma rehberi” ve EMS raporlama rehberleri ile ilgili sunumlar eşliğinde tartışmalar gerçekleştirildi.
İkinci günü ise “İlerleme komitesi” ve “iç izleme komitesi” üyeleri belirlenerek görevleri kararlaştırılmıştır. Buna göre her ülkeden proje ekibinde yer alan 2 iki İlerleme Komitesi üyesi olarak belirlenirken, 2’er kişi ise izleme komitesi üyesi olarak belirlenmiştir. İlerleme komitesi üyeleri 6 aylık toplantı periyodlarında projedeki gelişmeleri değerlendirerek, revizyonlar ve planlar yapmak üzere bir araya gelecek. İç izleme komitesi üyeleri ise proje koordinatörü tarafından kendilerine ulaştırılacak rapor doğrultusunda proje ekiplerine tavsiyelerde bulunmak ve ortak kurumlar açısından projenin gidişatını değerlendirmek üzere bir araya gelecek. Bir sonraki ilerleme ve iç izleme toplantısının Eylül ayı sonu- Ekim ayı başı gibi Byala Belediyesinin ev sahipliğinde Bulgaristan’da yapılmasına karar verildi. İkinci günün sonunda Şile yerel basınına yönelik yapılan basın toplantısı ile toplantılar tamamlanarak, ortak kurum temsilcileri ülkelerine döndü.